Raki Traditional Drink

Raki :

Kjo është pija tradicionale shqiptare dhe është gjithashtu pija alkoolike më e konsumuar në Shqipëri. Rakia mund të prodhohet nga pothuajse çdo frut. Kjo pije mund të konsumohet para ose pas ngrënies dhe ndonjëherë edhe në mëngjes ndërsa pini një kafe. Rakia më i njohur është ajo e Skraparit. Në rajone të caktuara si Korça, Pogradeci ose Dibra rakia e kumbullës është shumë e famshme. Në rajonet e jugut si Erseke ose Leskovik, ata prodhojnë raki nga manaferrat.

 

large_cafe_con_leche.jpgKafe 

Kafeja është shumë e rëndësishme për shqiptarët dhe për stilin e jetës së tyre. Gjëndet në bare, në vend të zyrave, ku mbyllen dhe shumë marrëveshje. Kafeja mund të pihet edhe në shtëpi, por aty shërbehet si kafe turke. Ndërsa në lokale ekspresi italian është më i shpeshtë. Konsumohet gjatë gjithë ditës.

 

 

 

 

large_glass-of-beer-412029_1280.jpgBirra :

Konsumi i birrës është gjithashtu shumë i madh në Shqipëri. Janë disa birra të prodhuara në Shqipëri si: Tirana, një birrë bjonde me shije të ëmbël, Elbar dhe më e mira nga të gjitha, Korça, prodhuar në qytet me të njëjtin emër. Këto birra mund të gjenden lehtësisht kudo në të gjithë vendin, si gjithashtu edhe birra të importuara.

 

 

 

 

large_vin.jpgVerë :

Pavarësisht nëse zgjedhja juaj është e bardhë apo e kuqe, nuk do të zhgënjeheni. Më të mirat janë merlot dhe kabernet, dhe gjithashtu disa verëra të prodhuara nga rrushi vendas siç janë verërat e Korçës dhe Shkodrës. Në fshatra është e zakonshme që familjet prodhojnë verën e tyre. Edhe pse kjo verë është e hidhur, adhuruesit e prodhimeve origjinale do të kënaqen.

 

 

 

large_boza.jpgBozë :

Kjo pije ka 4 përbërës: miell misri dhe gruri, sheqer dhe ujë. Boza shqiptare është paksa e ndryshme nga boza turke, bullgare ose maqedonase.

 

 

 

 

large_dhalle.jpgDhallë :

 Mund të konsiderohet gjithashtu si kos i lëngshëm i kripur. Kryesisht konsumohet gjatë verës.

 

Pavarësisht nëse janë duke pirë raki, verë apo birrë, zakonisht shqiptarët bëjnë një dolli dhe thonë "Gezuar".