Feja dhe besimet në Shqipëri

albania-religious-leaders.jpg Shqipëria u krishtërua me pushtimet romake, pastaj u islamizua gjatë pushtimit osman në shekullin e 15-të. Por, nga afërsia me Greqinë, vërejmë se shumica e banorëve të jugut të vendit janë ortodoksë. Praktika e fesë u ndalua më pas në komunizëm nga fundi i viteve 1960. Ishte pas rënies së komunizmit që praktikat u kthyen gradualisht, megjithëse nuk kishin shumë kuptim për shqiptarët. Është një temë e jetës shqiptare e cila nuk është shumë e njohur nga pjesa tjetër e Evropës, e megjithatë, ju do të shihni gjatë rrugëtimit tuaj ...

Ka një numër të madh xhamish në Shqipërinë qendrore, ashtu siç mund të shihen më shumë kisha ortodokse në jug, dhe siç ka më shumë të ngjarë që të hasësh kisha katolike në veri. Si e tillë, Shkodra mbetet një nga qytetet simbolike të paqes dhe harmonisë midis feve që ekzistojnë në Shqipëri, nga afërsia e një kishe katolike, një katedrale ortodokse dhe një xhamie në sheshin qendror të qytetit. Një numër i madh i vendeve të kultit mund të gjenden në të gjithë vendin, edhe pse Enver Hoxha, në mënyrë efektive, vendosi të shkatërrojë ose rrëmbejë funksionin origjinal të këtyre vendeve kulti ( për ti shndërruar në gjimnaze ose depo për ushqim ose pajisje ushtarake), duke ruajtur disa vende si xhamia Et'hem Bej në Tiranë ose kishat Ortodokse në Voskopojë dhe kishat në të gjithë jugun e Shqipërise, të konsideruara si "vepra arti të trashëgimisë shqiptare". 
Për shembull, Katedralja Ortodokse e Ringjalljes së Krishtit në Tiranë u shenjtërua nga Patriarku Ekumenik i Konstandinopojës në Qershor 2014.
Selia botërore e Bektashinjve (Kryegjyshata Boterore) u zhvendos nga Anadolli në Tiranë në vjeshtën e vitit 1925, kur qeveria turke urdhëroi të mbyllnin të gjitha teqetë.

Urdhri Bektashi është një besim Sufi Islam me një traditë të gjatë mistike në Shqipëri. I përkrahur nga jeniçerët, ushtarët elitë të Perandorisë Osmane të rekrutuar kryesisht nga rajonet e krishtera të Ballkanit.

Teqeja dhe Selia Botërore u rihapën më 22 Mars 1991 pas rënies së komunizmit.

Gjithashtu vëzhgojmë mbajtjen e popujve të Veriut në një kod zakonor të quajtur Kanuni i Lekë Dukagjinit, i cili bazohet në kodet e nderit të familjeve, dhe që ka pasur një efekt më të madh në detyrat shoqërore dhe morale të popullatave të këtyre rajoneve sesa vetë feja.

Megjithatë, për të hyrë në vende të caktuara të adhurimit, mund t'ju kërkohet të hiqni këpucët dhe të mbuloni kokën dhe krahët për gratë. Hyrja mund të refuzohet nëse veshja juaj është shumë e lehtë, një praktikë që nuk është ekskluzive për Shqipërinë, por vërehet në të gjithë botën. Prandaj ju këshillojmë të ndiqni udhëzimet e kërkuara në hyrje të këtyre vendeve.