Flora dhe Fauna ne Shqiperi

Pak vende në botë, në proporcion me sipërfaqen e tyre, kanë një larmi kaq të gjerë bimësh, siç është rasti me Shqipërinë. Diversiteti i klimës, përbërja gjeologjike dhe gjeografike e Shqipërisë bëjnë të mundur një pasuri të madhe të florës dhe faunës shqiptare. Pas çlirimit nga regjimi diktatorial, qeveria shqiptare, e vetëdijshme për pasurinë e madhe të florës dhe faunës, mori masa për të siguruar ruajtjen e tyre dhe shfrytëzimin racional për të mirën e të gjithë popullit. Sidoqoftë, ne pendohemi për peshkimin dhe gjuetinë e pakontrolluar, e cila mund të çojë në zhdukjen e specieve të caktuara të mbrojtura, legjislacioni përkundrejt këtyre dy praktikave është shumë pak i rregulluar dhe monitoruar.

flora_fauna_2_ea-min.jpgFlora

Shqipëria ka rreth 3200 specie bimësh që rriten në tokën e saj, të cilat jo vetëm që përfaqësojnë pjesën kryesore të florës ballkanike, por që gjithashtu përfshijnë bimë nga rajone më të largëta.

butrint_flower_flora_dhe_fauna-min.jpgNë mënyrë tipike karakteristike e bimësisë së pranishme në pellgun mesdhetar, ose madje mjaft e ngjashme me bimët e Jugut të Francës, ne gjejmë pemë ulliri, hardhi dhe pemë frutore, dhe në veçanti pemë fiku, portokalli ose limoni. Sidoqoftë, peizazhi ofron fruta pak a shumë të ndryshme sipas stinëve: pemët e qershisë lulëzojnë në maj, hurmat (pema e hurmës) shtrihen në rrugët e të gjithë gjysmës veriore të vendit në nëntor dhe kultivimi i arrave dhe frutave arrore është e përhapur në zonat malore të Shqipërisë.

Mund të përmendim gjithashtu shqopën, dushkun aegilops, gëmushën ose selvinë. Parku kombëtar i Llogarasë përgjatë bregdetit si dhe ai i Divjakës ofrojnë shëtitje madhështore në mes të pyjeve me pisha të egër, dhe pikërisht në këtë rast ju pa dyshim do të jeni në gjendje të hasni ndonjë rrëqebull (links).

Në brendësi të tokave të kujton në përgjithësi Evropën Qendrore me malet e saj dhe pyjet halore. Në varësi të lartësisë në të cilën jeni, bimësia do të jetë pak a shumë e dendur.

Flora e Shqipërisë përfshin gjithashtu gati 300 bimë medicinale, të përdorura akoma për të kuruar sëmundje të vogla gjithashtu dhe të mëdha. Kjo florë e pasur dhe e larmishme ka qenë rasti i studimeve mjaft të ndryshme nga specialistët shqiptarë.

flora_fauna_ea-min.jpgFauna

Klima e butë, bollëku i pyjeve, hidrografia dhe topografia e vendit, si dhe karakteri malor i relievit të tij janë të gjithë faktorë që kanë kontribuar për t'i dhënë faunës shqiptare një pasuri dhe larmi të jashtëzakonshme. Bota e kafshëve në Shqipëri, si dhe bimësia, është shumë e ngjashme me atë të vendeve mesdhetare dhe Evropës qendrore. Këtu ka shumë lloje të kafshëve të egra: ujqër, dhelpra, arinj, lepuj, drerë, dhi alpine, dhe shumë më tepër.

ari_i_murrme_0.jpgShqipëria gjithashtu ka një pasuri të madhe ornitologjike. Përveç të gjitha llojeve të zogjve shtëpiakë, ajo është e populluar nga shumë zogj të egër, të cilët mund ti vëzhgoni veçanërisht në rezervatin natyror të Divjakës, në buzë të lagunës së Karavastasë.

Ujërat shqiptarë janë shtëpia e rreth 110 familjeve të të gjitha llojeve të peshqve të Detit Mesdhe: barbuni, levreku, barbuni i kuq dhe trofta janë disa nga peshqit që mund të gjenden ndër të tjerët në tezgat e shitësve të peshqve. Nëse kaloni nëpër rajonin e Pogradecit, ose nëse vendosni të kaloni kufirin me Maqedoninë e Veriut, nuk do të mund të mos dëgjoni për koranin, një troftë që jeton vetëm në liqenin e Ohrit dhe lumin Drini i Zi. Shija e saj e kryqëzuar, mjaft e ngjashme me atë të troftës së salmonit, është shumë e famshme tek njerëzit që jetojnë afër këtij rajoni.